Verslagen

Van onze correspondenten


Food Truck Friday op basisschool ’t Schrijverke in Herpen.

 

Op school was het al een drukte van jewelste.

Alle kinderen waren zich aan het opmaken voor veel bezoekers op het speelplein.

De opstelling met zelf gemaakte trucks van karton en beschilderd met veel kleuren en creativiteit.

Ik loop met enkele leden van de Zorgcooperatie naar het schoolplein, andere leden komen zelf, waarschijnlijk omdat het tijdstip een beetje vroeg is.

Van 13.00 uur tot 14.00 uur.

De eerste truck van groep 1 ziet er gezellig uit en de kinderen met hun ouders hebben kleine appelflapjes gemaakt en toast met jam.

Ik moet eerst maar eens een foodkaart gaan kopen daar kan ik dan allerlei hapjes op af laten stempelen die ik wil proeven.

De kaarten kosten 50 euro cent en Jesper van groep 8 bewaakt het geld. Hij vertelt dat de opbrengst naar de Voedselbank in Oss gaat.

Op mijn vraag wat dat is: de Voedselbank, legt hij mij heel goed uit wat dat inhoud. Heel betrokken, ik wens hen een goede opbrengst toe.

Bij groep 3 staan kinderen die worteltaart en chips gemaakt hebben.

Ze vinden het spannend en ook lekker!! Moeder Marieke legt uit hoe ze er aan gewerkt hebben.

Oma Lenie Albers heeft haar bijdrage hierin ook geleverd.

Er is gretige afname en de taart laat zich goed smaken.

Er heerst een mooie verbindende sfeer, want ook steeds meer ouderen bezoeken en eten van de hapjes.

Groep 4 heeft Poolse hapjes in de aanbieding, gemaakt door een Pools gezin. Ellen Boerakker vindt ze lekker.

 

Het valt op dat er niet zoveel verschillende culturen in Herpen wonen, zo vraag ik aan de bedenker en organisator “juf Pleun”

Het doel is: bekend raken met gezond en lekker eten en bewust worden van duurzaam koken.

De kinderen zijn heel enthousiast en sommige vinden het bijzonder dat je zo’n lekkere hapjes kan maken, al vinden enkele kinderen de courgette thuis minder smaken!!

Jesper vertelt me dat hij al 400 kaarten verkocht heeft.

De zon schijnt zijn warmte over het schoolplein en de voedselbank kan een mooi bedrag tegemoet zien.

Verslag: Anke.Opfriscursus Verkeersregels


Op dinsdagavond 23 april .
Al ruim voor aanvang is de huiskamer aardig gevuld, de gastvrouwen lopen al rond met koffie en thee en er wordt flink gebuurt. Er zijn 38 mensen aanwezig. Men is vooral bezig met elkaar te helpen om via de mobiele telefoon verbinding te krijgen, zodat je mee kan doen aan het “examen”. De vragen komen op het scherm en je kunt per telefoon via de wifi je antwoord doorgeven.
De avond wordt verzorgd door de heer Willy van Summeren, rijschoolhouder uit Overlangel. Hij doet dit geheel belangeloos, hij vindt het gewoon leuk om te doen. Vooral bij zo’n belangstellend publiek.
Er komen 3 rondes van 25 vragen en het is hilarisch hoe fanatiek mensen bezig zijn en tot ergernis van “meester “ Bert van der Linden, de antwoorden al hardop voorzeggen.
Toch is er volgens mijn observatie niemand geslaagd en daarom komt de discussie goed op gang. Er zijn veel fouten gemaakt over voorrangssituaties, nieuwe verkeersborden en voorrangsregels voor voetgangers en fietsers. Allemaal heel belangrijke zaken om te weten.
Willy zegt dat discussie de beste leermethode is. En dat gebeurt dan ook volop.
De voorzitter overhandigt als dank een bierpakketje aan Willy en iedereen is het erover eens dat het een zeer geslaagde avond was, voor herhaling vatbaar.


Handwerkgroep Iedere maandagmiddag komt de handwerkgroep bij elkaar in de Huiskamer. Ik was er op 29 april en trof er een vijftiental dames aan, die ijverig aan het breien en haken waren. Meestal zijn er nog deelnemers, maar er zijn wat dames op vakantie. Ook waren er enkele mannen, maar die deden niet veel anders dan koffiedrinken! Met uitzondering van Wim van Hoof, die wel op een heel apart apparaat aan het werken was. Wie is Wim trouwens? Wim is afkomstig uit Mariaheide en is al bijna 25 jaar getrouwd met Marian van der Linden. Hij woont dus al een hele tijd in Herpen. Met het apparaat dat hij gebruikt kun je loom-breiwerk maken. Voor Wim een ideale manier om toch een trui te breien, maar dan met 1 hand. De rechterhand kan hij namelijk niet goed gebruiken. Hij is in maart 2018 begonnen en de panden zijn zover klaar, dat een van de dames er de boorden op kon breien. Hij is nu bezig met de mouwen. Het is een heel werk, een soort punniken. Maar het werkt wel. Chris School heeft er een soort onderstel onder gemaakt, zodat het apparaatje niet verschuift. Verder gaat Wim regelmatig naar de Berchplaets in Berghem, waar hij aan een schilderklas deelneemt. De handwerkgroep is trouwens een aanrader voor iedereen: als je geoefend bent kun je andere mensen op gang helpen en ben je een beginneling dan wordt je goed opgevangen. De sfeer is prima en het laatste nieuws wordt besproken. Iedere maandagmiddag ben je welkom in de Huiskamer. Conny van Dijk