Thema-avonden

THEMA-BIJEENKOMSTEN


Familiefilm

Minoes voor leden met (klein)kinderen

Donderdag 3 januari aanvang 14.30 -16.30 In de Huiskamer, met een pauze.

 

Minoes is gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt, die al generaties lang de harten van jong en oud weet te veroveren met haar hartverwarmende en humoristische verhalen. Minoes is een poes, maar ze ziet er uit als een mens. Ze komt in contact met Tibbe. Als journalist is hij mislukt, maar de redactie geeft hem nog één kans. Doordat Minoes met poezen kan praten, kan ze veel nieuwtjes doorspelen aan Tibbe. Bijvoorbeeld over een plaatselijke weldoener, meneer Ellermeet, die in werkelijkheid een boosdoener is. De "kattenpersdienst" levert via Tibbe voorpaginanieuws op. Maar als hij de waarheid schrijft over Ellermeet raakt het hele dorp Killendoorn in paniek en krijgt Tibbe zijn ontslag. Dan zet juffrouw Minoes een slim plan in elkaar om te bewijzen dat Tibbe de waarheid schrijft. Het wordt allemaal heel spannend en uiteindelijk krijgt Tibbe gelijk. En natuurlijk heeft het verhaal ook nog een romantisch staartje.

Oma’s en Opa’s (!) met hun kleinkinderen zijn van harte welkom.

Opgeven bij Tonny van Beerendonk thema@zorgcooperatieherpen.nl of een telefoontje naar haar 06-57537090. Opgeven voor 27 december 2018.

 Entree: Gratis voor leden en kleinkinderen. Niet leden betalen € 3, voor kleinkinderen gratis.

 

Een Goed Begin in het Nieuwe Jaar!

Nieuwjaars koffie met oliebol!

Zaterdagochtend 5 januari 2019 tussen 10:30 en 12:30

  

Om het nieuwe jaar te vieren nodigen wij U uit voor een kopje koffie met een oliebol in de Huiskamer

Namens: Kernteam Ontmoeten

Gratis voor alle leden.

 

 

Lezing in de Huiskamer

Om het nieuwe jaar te vieren nodigen wij U uit voor een kopje koffie met een oliebol in de Huiskamer

Namens: Kernteam Ontmoeten

Gratis voor alle leden.

Lezing over onderzoeksjournalistiek: De Onderste Steen boven! Door Meike van Roosmalen

Woensdag 23 januari: aanvang 19.30 - einde 21.30.

 

Hoe was het met Herpen en de Q-koorts gegaan zonder de onderzoeksjournalisten van Zembla? En hoe belangrijk is onderzoeksjournalistiek eigenlijk in dit tijdperk van 'fake news' en sociale media?

Daarover komt Meike van Roosmalen uit Herpen praten op woensdag 23 januari. Meike, dochter van Peter en Henriet, is onderzoeksjournalist bij onder andere Argos (VPRO-Human, NPO Radio 1). Zij deed de afgelopen jaren onderzoek naar seksueel misbruik in de sportwereld en medische missers in ziekenhuizen. Daar maakte ze verschillende radiodocumentaires over.

Maar wat is onderzoeksjournalistiek eigenlijk? En waarom is die vorm van journalistiek zo belangrijk voor onze maatschappij, ook op lokaal niveau? Meike gaat dieper in op haar vak en staat ook stil bij de ethische dilemma's waar ze vaak mee te maken krijgt. Want, hoe bewijs je dat er sprake is van een schandaal? Wanneer kun je iemand beschuldigen van misbruik? En hoe ga je om met een ziekenhuis dat nabestaanden een zwijgcontract oplegt om te voorkomen dat er slecht nieuws naar buiten komt?

Als U wilt weten hoe moeilijk het is om ‘de onderste steen boven te halen’, maar hoe dat toch gedaan kan worden, kom dan op 23 januari naar de Huiskamer.

Leden gratis. Introducés, jong en oud, zijn zéker welkom en betalen € 3 euro. Koffie en thee staat voor iedereen klaar.

Opgeven bij Tonny van Beerendonk thema@zorgcooperatieherpen.nl of een telefoontje naar haar 06-57537090. Opgeven voor 18 januari 2019.

 

 

 

Houd Inbrekers en Dieven buiten!

Witte voetjesproject, door Tom van Leeuwen

Woensdag 13 februari 2019: Aanvang 19.30u tot 21.30u

 

Op deze avond worden we bewust gemaakt van het risico op insluiping en krijgen we preventietips over wat U zelf kunt doen om het dieven en inbrekers moeilijk te maken. Het witte voetjesproject is een actie waarbij vrijwilligers uit het dorpsraadgebied Herpen, Neerloon, Overlangel en Keent en de wijkagent onaangekondigd langs woningen gaan en kijken of er makkelijk zou kunnen worden ingebroken. Bijvoorbeeld omdat deuren of ramen van woningen of bergingen openstaan of niet afgesloten zijn. In dat geval laten ze een 'wit voetje' achter: een papieren flyer in de vorm van een schoenafdruk. Op de flyer staat de tekst: "Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn".

Na de pauze wordt de blik gericht op het gebruik van Defibrillator (AED), waardoor we via een presentatie op TV inzicht krijgen in hoe te handelen bij een reanimatie thuis of in de omgeving. Tevens zal er een demonstratie worden verzorgd van het gebruik van de Defibrillator.

Leden gratis. Introducés, jong en oud, zijn zeker welkom en betalen € 3. Koffie en thee staat voor iedereen klaar.

Opgeven bij Tonny van Beerendonk thema@zorgcooperatieherpen.nl of een telefoontje naar haar 06-57537090. Opgeven voor 8 januari.

 

  

Jaarvergadering zorgcoöperatie ‘Het Land van Herpen’.

(beschrijving en details worden later geleverd.)

 

 Jaarvergadering voor alle leden

 Zaterdag 23 februari 2019 13:00-15:00

 

 

 

Georganiseerde criminaliteit  in Brabant- door Nana Pouwels


19 september 2018 om 19.30 uur

 

Het onderwerp van de presentatie is spannend en actueel maar Nana houdt de toon luchtig!

Ze is als criminoloog al bijna 4 jaar werkzaam bij het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Nana neemt ons mee in haar wereld; de wereld van de georganiseerde criminaliteit en zij zal een boekje opendoen over hoe de criminele onderwereld steeds meer verweven raakt met de bovenwereld. En het kan jullie niet ontgaan zijn: Brabant spant de kroon.

Maar: Hoe groot is het probleem nou eigenlijk? En: Wat vraagt dit van de overheid?

 

Hoewel onze maatschappij nooit helemaal vrij zal zijn van criminaliteit proberen we als overheid criminele acties wel zo veel mogelijk te verstoren. De grootste uitdaging is dat we willen voorkomen dat de overheid of maatschappij criminelen onbewust faciliteert in hun activiteiten.

 

Welke (criminele)wereld zit er nou achter de productie van een XTC pil? Hoe voorkomen we dat criminelen infiltreren in de lokale politiek? Welk risico lopen boeren die benaderd worden om hun schuur beschikbaar te stellen voor de productie van hennep? En om het nog wat dichter bij huis te brengen: Hoe hebben wij als hard werkende ondernemer/burger nou last van deze criminelen?

 

*****************************************************************************************************************

 

Theatergroep Nocturne uit Nijmegen: Tragikomedie ‘Ik wil je niet kwijt”


29 september 2018 om 13.30 uur

 

De rode draad in dit verhaal is de liefdevolle verbintenis tussen twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt. Thea en Joop zijn 50 jaar getrouwd, wanneer Thea begint te dementeren. Terwijl Joop en zijn directe omgeving zich zorgen maken, blijft Thea nog strijdbaar ontkennen. Dit leidt tot hilarische confrontaties met een arts en een gemeenteambtenaar.  Wanneer Thea wordt opgenomen, mist Joop haar vreselijk en overweegt hij haar terug te halen en zelf de zorg te regelen. De gemeenteambtenaar, inmiddels zzp’er, biedt zijn diensten aan. Deze mobiliseert   mantelzorgers en deelt met hen zijn visionair en nieuw zorgconcept met vele win-win-situaties voor iedereen.

Na afloop van het toneelstuk praten we na in groepjes voor iedereen die dat wil. De acteurs sluiten bij de groepjes aan. (zie ook de poster van theatergroep Nocturne in de bijlage)

De zorgcoöperatie organiseert deze middag in samenwerking met Vrouwen van Nu en de Katholieke Bond voor Ouderen.

 

*****************************************************************************************************************

 

Week tegen  Eenzaamheid – Samen tegen Eenzaamheid


6 oktober 2018 om 12.00 uur


 

In de Week tegen Eenzaamheid vragen we aandacht voor dit probleem en zeggen we: kom erbij!  Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. De landelijke Week tegen Eenzaamheid 2018 is van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober.

Eenzaamheid is, je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan . Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving. Dat maakt eenzaamheid een urgent probleem. Voor mensen die dit gevoel herkennen en graag samen aan tafel gaan organiseren we deze lunch.

 

*******************************************************************************************************Still Alice


17 oktober 2018 om 19.30 uur


 

Als vervolg op het toneel: ‘ik wil je niet kwijt’ nodigen we u uit in de Huiskamer voor de film Still Alice. Deze film gaat over Alice een vrouw die haar leven goed voor elkaar heeft. Ze heeft een leuke man, drie volwassen kinderen en een prestigieuze baan als taalwetenschapper op Harvard University. Maar langzamerhand raakt Alice de grip op haar geordende leven kwijt. Ze vergeet afspraken, valt in de herhaling tijdens presentaties en verdwaalt tijdens haar standaard hardlooprondje. Al snel blijkt dat Alice Alzheimer heeft, ook al is ze pas vijftig. De wereld die ze kende wordt steeds kleiner. Alice moet haar leven en haar relaties opnieuw leren vorm geven. Het draait niet meer om de toekomst, maar om het moment. En om jezelf blijven, terwijl alles om je heen verandert.

De film wordt ingeleid door een medewerker van Ons Welzijn. Na afloop is er gelegenheid tot napraten.

 

*****************************************************************************************************************

 

“Het Land van Herpen in de jaren zestig” door Walter van Brakel.


24 november 2018 om 19.30 uur


 

Single 8 en super 8 smalfilmpjes van 3 minuten bevatten de eerste amateur filmbeelden van Herpen en omstreken. Walter heeft  enkele thema’s bij elkaar gebracht en zal er twee  aan ons tonen.

Op dit moment  is nog niet bekend welke thema’s het gaan worden. Deze avond wordt een feest der herkenning, vooral voor oudere inwoners. Het is  een inkijkje in een wereld die jongere inwoners van ons dorpsraadgebied alleen maar van-horen-zeggen kennen. Tijdens de film mag er veel gesproken en geroepen worden!

*******************************************************************************************************

Overzicht van de voorgaande thema-bijeenkomsten

 

 

HET LAND VAN HERPEN

Copyright Het Land van Herpen