Nieuws

Voor u

Door U

Zorgcoöperatie Het Land van Herpen

Rabobank Clubkas Campagne

Ook dit jaar doen wij mee aan de Rabo Clubkas Campagne. Als lid van de Rabobank kunt u uw stem uitbrengen op ons tussen 10 en 23 oktober. Bent u niet zo handig met de computer dan bent u welkom op:

zaterdag 15 oktober van 10.00 - 12.00 uur in Herpen in't Slotje of

dinsdag 18 oktober van 10.30 - 1 1.30 uur in Overlangel in het gebouw van OKSV.

Er is dan iemand aanwezig om u te assisteren.

Gebruik uw stem en steun de lokale verenigingen. Draag ook de zorgcoöperatie een warm hart toe door een of twee van uw stemmen aan ons te geven.

Workshop mantelzorg

Beste Mantelzorgers,

In navolging van de succesvolle workshopdagen van voorgaande keren, organiseert ONS Vrijwilligerscollege op 20 september 2016 een workshopdag speciaal voor mantelzorgers in Oss. Tijdens deze dag komen diverse workshops aan bod waarbij je je kennis en vaardigheden kunt vergroten, ervaringen kunt delen, maar ook kunt ontspannen. Er zijn in totaal 8 workshops, verdeeld over twee blokken met tussendoor een broodje en soep. Na afloop is er gelegenheid nog even wat na te praten en andere mantelzorgers te ontmoeten onder het genot van een drankje.

Kosten Deelname aan de Workshopdag is gratis!

Waar? Deze Workshopdag zal worden gehouden in Berchplaets in Berghem, Sportstraat 3, 5351 BZ.

 

BoodschappenPlus bus

De BoodschappenPlusBus/ SAMEN-UITbus van ONS Welzijn gaat niet alleen boodschappen doen met mensen, maar iedere week worden ook uitstapjes georganiseerd. Dat kan een rondrit zijn, een uitstapje naar een bezienswaardigheid, winkelen in een groot winkelcentrum, een bezoek aan een tuincentrum, een museum of andere mooie plekjes. Ook voor die uitstapjes kunt u zich opgeven. Per maand maken wij een programma. U kunt dit hier vinden.

Thema-avond 'beter lezen en schrijven'

 

Op 23 mei om 20.00 uur in ’t Slotje in Herpen wordt door de dorpsraad Herpen, zorgcoöperatie Het Land van Herpen, ondersteund door Stichting Lezen&Schrijven een informatieavond georganiseerd om aandacht te vragen voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of digitale vaardigheden. Deze mensen krijgen het steeds moeilijker in onze samenleving en kunnen onze hulp goed gebruiken. Op deze avond zal wethouder van Geffen ingaan op de visie van de gemeente en het belang van activiteiten op dit gebied. De Stichting Lezen&Schrijven zal meer inzicht verschaffen in het probleem, maar ook komen met oplossingen en een concreet voorbeeld van een aanpak. Een taalambassadeur neemt ons mee in het leven van iemand die moeite heeft met lezen en schrijven en naar wat het werken aan verbetering daarvan hem heeft gebracht.

Kortom een interessante en leerzame avond voor iedereen die meer wil weten over de problemen van mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of digitale vaardigheden, hoe je dit kunt herkennen en hoe je deze mensen kunt ondersteunen.

Maatjes gezocht

Helpt u mee om te voorkomen dat een inwoner van het Land van Herpen in een sociaal isolement komt? Dat kunt u doen door deze inwoner enthousiast te maken voor de diverse bestaande activiteiten binnen de verenigingen, stichtingen en instanties die het Land van Herpen rijk is. Of door een signaal af te geven aan de zorgcoöperatie als u van mening bent dat een bezoekje bij iemand, voor een praatje, een spelletje doen, een fotoboek bekijken, voorlezen, samen muziek maken, schilderen etc..etc.. .een glimlach tevoorschijn tovert. De coördinatoren van de Kring Ontmoeten gaan dan op zoek naar de perfecte match. Neem alvast eens een kijkje op de pagina van de kring ontmoeten.

Thema-avond ‘modern naoberschap’

 

Op maandag 16 november organiseert zorgcoöperatie Het Land van Herpen een thema-avond over het onderwerp modern naoberschap voor leden en aspirant-leden. De avond begint om 19.30 in de Huiskamer van ’t Slotje in Herpen. Koffie met iets lekkers staat klaar!

Veel mensen hebben het gevoel dat het individualisme te ver is doorgeslagen en hebben behoefte aan meer gemeenschapszin. Mensen die in hun huis verkommeren, omdat niemand weet dat ze hulp nodig hebben, mensen die zich onveilig voelen. Dit zijn voorbeelden waarvan we in onze dorpen niet willen dat het voorkomt. Dat kan alleen als we meer onderling contact maken, als we van elkaar weten wat er aan de hand is. De thema-avond ‘modern naoberschap’ wil bespreken hoe we dit in deze tijden vorm zouden kunnen geven.

Wat is modern naoberschap? Hoe kunnen we als buren en kennissen een beetje op elkaar letten, zonder in bemoeizucht te vervallen? Welke rol kunnen moderne communicatiemiddelen als mobiele telefoons hierin spelen? Dit zijn een aantal vragen die in de thema-avond aan bod komen. In Overlangel hebben mensen al ervaring opgedaan met een vorm van ‘modern naoberschap’. Mevrouw Lodge en meneer Sennef vertellen over deze ervaringen en ook wijkagent Plank zal een bijdrage verzorgen.

Het belooft een interessante avond te worden.

Als u hulp nodig heeft met vervoer naar ’t Slotje, neem dan contact op met de zorgcoöperatie (06-15033883).

 

wat: thema-avond ‘modern naoberschap’

waar :Huiskamer in ’t Slotje in Herpen

tijd: 16 november 19.30 – 21.00 uur

 

Mantelzorglunch

 

Op dinsdag 10 november wordt in de Huiskamer een lunch georganiseerd voor mantelzorgers door de zorgcoöpratie samen met het sociaal team. Mensen krijgen hiervoor een uitnodiging. We kennen niet alle mantelzorgers, dus het kan voorkomen dat iemand veel zorg verleent, maar geen uitnodiging heeft gehad. Kent u iemand die een lunch verdient, maar nog geen uitnodiging heeft gehad, geef die naam dan alstublieft aan ons door. Liefst voor 15 oktober i.v.m. de voorbereiding. Als de mantelzorgers de lunch waarderen, willen we dit graag nog eens herhalen en we hopen dan ook nieuwe gezichten te zien van mensen die we nu niet hebben bereikt.

 

Rommelen in de huiskamer

 

Op woensdag 21 oktober is er weer rommelen in de huiskamer. Het thema is deze keer 'Herfst in de huiskamer'. Meer informatie volgt.

De vorige keer is de middag goed bezocht en was het erg gezellig, getuige de positieve reacties van de mensen.

Op 10 december wordt de laatste rommelen in de huiskamer van dit jaar georganiseerd.

 

Zorgcoöperatie 'Het Land van Herpen' houdt 'doe-mee-avond' op 22 juni

 

 

Op maandag 22 juni a.s. organiseert de zorgcoöperatie ‘Het Land van Herpen’ een avond voor leden, vrijwilligers en belangstellenden in ’t Slotje in Herpen. Aanvang 19.30 uur.

Tijdens het praat-mee-diner op 17 januari j.l. zijn door de aanwezigen verscheidene ideeën geopperd om de zorgcoöperatie nog beter en aantrekkelijker te maken. Deze ideeën willen we op maandag 22 juni verder uitwerken. Een belangrijke doelstelling van de zorgcoöperatie is dat alle mensen actief mee kunnen doen in de gemeenschap. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren om je goed te voelen en om je hersenen in conditie te houden. Daarom wil de zorgcoöperatie activiteiten aanbieden die dit mogelijk maken, georganiseerd door onze eigen mensen. Dus door elkaar en voor elkaar.

De avond bestaat uit een presentatie van Alfons Olde Loohuis over het belang van actief mee te blijven doen in de maatschappij. Vervolgens worden de ideeën uitgewerkt in groepjes. Iedereen kan aansluiten bij een groep naar keuze. Ook niet-leden zijn welkom als ze denken een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Aan het eind van de avond worden de uitgewerkte plannen gepresenteerd.

 

 

Huiskamer Overlangel dicht tijdens de zomervakantie

 

Tijdens de zomervakantie zal de ontmoetingsruimte in Overlangel op donderdagmiddag gesloten zijn. Mensen zijn van harte welkom in de Huiskamer in Herpen en kunnen zo nodig gehaald en gebracht worden. Hiervoor wel graag even de vervoersdienst bellen (06-15033883).

Met de huifkar door Herpen

 

Tijdens NL Doet, op 21 maart j.l., zetten verscheidene zorginstellingen hun deuren open tijdens een open dag, zo ook dienstencentrum Maasland. De zorgcoöperatie Het Land van Herpen en Bloesem sloten hierbij aan en lieten bezoekers zien wat ze te bieden hadden. Met trots lieten de gastvrouwen de fraai opgeknapte Huiskamer zien. De klussenkring toonde een aantal werkstukken, waar op donderdagmiddag bij Bloesem aan gewerkt kan worden.

De Rotaryclub Schaijk - Land van Ravenstein maakte het mogelijk dat bezoekers met een huifkar van de ene locatie naar de andere konden rijden, tot groot genoegen van de bezoekers. De Rotary initeert wereldwijd vele projecten op maatschappelijke knelpunten zoals gezondheidszorg, milieu, bejaardenzorg, jeugdvoorzieningen, gehandicaptenbeleid en monumentenzorg.

 

Grote enquête vervoer

 

De zorgcoöperatie en de dorpsraad zien graag dat er goed vervoer beschikbaar is voor iedereen in onze dorpen. Veel voorzieningen worden gecentreerd in het grootste dorp (Herpen) of in Oss. Dan is het van belang dat deze voorzieningen goed bereikbaar zijn. Het openbaar vervoer voldoet niet altijd, omdat de buurtbus niet in de avonduren en in het weekend rijdt. De zorgcoöpertie wil onderzoeken of er behoefte is aan een aanvullende vorm van vervoer. Hiertoe vraagt zij alle inwoners om een vragenlijst in te vullen om te kunnen bepalen hoe de behoefte aan vervoer is. Deze resultaten zullen op een thema-avond worden teruggekoppeld.

Nieuwsbrief

 

De nieuwsbrief is weer huis-aan-huis rondgebracht door onze distributiegroep. Onderwerpen zijn de nieuwe huiskamer, de open dag op 21 maart en de grote vervoersenquête. Alle nieuwsbrieven kunt u vinden onder het kopje nieuws/ nieuwsbrieven. Ook zijn twee kennismakingscoupons bijgevoegd om kennis te maken met de klussendienst en de vervoersdienst.

Nieuwe ontmoetingsruimte

 

Met ingang van 2 februari is de ontmoetingsruimte in Herpen verhuisd van de Heemkamer naar 't Slotje, recht tegenover de supermarkt. Een klussenteam van de kring klussen heeft het voormalige PTT-kantoortje omgetoverd in een gezellige, lichte ruimte. In krap twee weken hebben ze de ruimte een ware metamorfose gegeven. Op één muur is een schitterende kaart van Herpen uit 1865 geschilderd. De vormgevers Bart Bakker en Ine Laurant hebben een fijne sfeer weten te creëren, waar jong en oud zich thuis voelt. Het is een ruimte geworden die zich goed leent om gezellig met elkaar te praten, maar zeker ook om samen iets te ondernemen. Kaarten, handwerken, spelletjes doen, fotoboeken doorkijken, samen lunchen, het is allemaal mogelijk.Ook filmavonden, thema-avonden en vergaderingen zullen hier plaatsvinden. kortom een multifunctionele ruimte voor onze coöperatie.

Als een groepje leden de ruimte voor een activiteit wil gebruiken, kan ze hiervoor contact opnemen met de penningmeester Cas Mooijman, die voorlopig de agenda van de Huiskamer beheert.

De komende tijd zullen verdere verbeteringen worden doorgevoerd, zodra daar geld voor beschikbaar is.

Ledenvergadering 17 januari 2015

 

Op 17 januari heeft het bestuur op een drukbezochte ledenvergadering een presentatie gehouden over de activiteiten en resultaten van 2014 en de plannen voor 2015. De presentatie is hier te vinden.

Tijdens het praat-mee-diner werd levendig gediscussieerd over plannen voor de zorgcoöperatie onder het genoegen van een smakelijke maaltijd. Leuke ideeën kwamen ter tafel, waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen. De aanwezigen stelden het initiatief zeer op prijs en stelden voor het praat-mee-diner vaker te houden.

 

 

Zorgcoöperatie “ Land van Herpen” opent ontmoetingsplek in Overlangel.

Op zaterdag 4 oktober a.s. start zorgcoöperatie “Land van Herpen” een ontmoetingsplek voor de inwoners van de kernen Overlangel, Neerloon en Keent. Plaats van handeling: het parochiezaaltje naast de kerk waar wethouder Jan van Loon om 11.00 uur de feestelijk opening zal verrichten gevolgd door een receptie die tot 13.00 uur zal duren. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Muziekvereniging St. Hubertus uit Herpen zorgt voor de muzikale omlijsting.

Initiatief dorpsraad Herpen

Al vrij snel nadat in Herpen bleek dat de ontmoetingsplek daar een succes was, gingen er stemmen op om ook in Overlangel een dergelijk ontmoetingspunt op te zetten. Door de inzet van de dorpsraad en de vele vrijwilligers van zorgcoöperatie Land van Herpen zal het parochiezaaltje vanaf 9 oktober elke donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur geopend zijn voor inwoners van Overlangel, Neerloon en Keent. Maar ook andere belangstellenden zijn er natuurlijk welkom om bij een gratis kopje koffie of thee, elkaar te ontmoeten voor een gesprek of leuke activiteit.

 

Kringen presenteren zich

Tijdens de receptie kan men ook kennis maken met de overige activiteiten van de zorgcoöperatie. Hiertoe zullen o.a. de kringen Vervoer en Klussen zich presenteren en wordt er informatie verstrekt over doel en werkwijze van de zorgcoöperatie. Tevens zal er gelegenheid zijn om zich in te schrijven als ondersteuner van de zorgcoöperatie of zich aan te melden als vrijwilliger. Ook geïnteresseerden voor de rol van gastheer of gastvrouw zijn van harte welkom.

 

Openingsreceptie zorgcoöperatie ‘Het Land van Herpen’ op 24 mei

Op een zonnige zaterdag 24 mei kon de zorgcoöperatie een feestje vieren. We zijn nu echt gestart. De kring ontmoeten had de Heemkamer sfeervol ingericht. Buiten stonden kramen met informatie en twee vrolijke banners (vlaggen) van de zorgcoöperatie. De talrijke bezoekers werden getrakteerd op koffie of thee en een gebakje met daarop ons logo. Het smartlappenkoor verzorgde de muzikale aankleding. Het zag er bijzonder gezellig en sfeervol uit.

De officiële opening werd gedaan door wethouder Jan van Loon. Hij prees de dorpen Herpen, Neerloon, Overlangel, Keent en Koolwijk voor de voortvarende en enthousiaste wijze waarop zij de problematiek van de zorg hebben opgepakt. Hij onthulde vervolgens een fraai naambordje, dat de zorgcoöperatie van dokter Olde Loohuis cadeau had gekregen. Voorzitter de Hosson gaf bij wijze van officiële start een mobiele telefoon aan de kring ontmoeten. St Hubertus gaf vervolgens een feestelijke serenade.

 

Op telefoonnummer 06-44466449 kan vanaf 1 juni op werkdagen tussen 10.00 en 12.30 uur gebeld worden met een vraag of probleem. Ook de Heemkamer is op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur open.

 

Blog

 

Lees ook eens onze blog. U bent ook van harte welkom zelf een verhaal in te sturen, via secr@zorgcoöperatieherpen.nl

Copyright zorgcoöperatie Het Land van Herpen © All Rights Reserved.